Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

"Tea time"

Αν ζούσαμε στην Αγγλία θα ήμουν σίγουρη πως η πρόσκλησή μου για τσάι θα σας έβρισκε όλες πρόθυμες. Ζούμε όμως στην Ελλάδα, όπου το τσάι  έχει και τους φανατικούς οπαδούς αλλά ανθρώπους που το πίνουν αναγκαστικά μόνον όταν είναι άρρωστοι.  Έτσι θα σας πω πως η πρόσκλησή μου αφορά και σε κάτι άλλο......μια αλλαγή ενός δίσκου σερβιρίσματος με την τεχνική του decoupage.  O δίσκος αυτός βρισκόταν για πάρα πολύ καιρό στην αποθήκη μου αλλά λυπόμουν να τον πετάξω γιατί είχε για μένα κάποια συναισθηματική αξία.  Έτσι κάποια στιγμή αποφάσισα να τον αλλάξω.  Σήμερα τον χρησιμοποιώ κι ας μην έχει γίνει τέλειος....μου αρέσει γιατί αξιοποιείται ξανά, είναι ένα προϊόν ανακύκλωσης και  αυτό είναι πολύ σημαντικό!!!




Θέλεις να μάθεις περισσότερα  για το τσάι;
Το τσάι είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα και το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό. Το πράσινο, μαύρο, λευκό, ουλόνγκ και pu erh τσάι προέρχονται από τα φύλλα του δένδρου τσάι (Camellia sinensis ή Camellia thea). Οι διαφορετικές ποικιλίες προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται.


Η ονομασία και η προέλευση του τσαγιού είναι κινέζικη. Το ανακάλυψε ο αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2737 π.Χ. κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού στην αυτοκρατορία του. Ο θρύλος λέει πως, την ώρα που έβραζε νερό, ένα ρεύμα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν στο ξεσκέπαστο τσουκάλι. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα και δοκίμασε το πρώτο τσάι.


Οι Πορτογάλοι έφεραν το 1610 το τσάι στην  Ευρώπη για λογαριασμό των Ολλανδών. Λίγο αργότερα, οι Ολλανδοί ξεκίνησαν μαζική εισαγωγή τσαγιού. Σαν νέα μόδα με φανατικούς οπαδούς, το τσάι τα πρώτα χρόνια ήταν πανάκριβο. Μετά το 1675 η τιμή του έπεσε σε λογικά πλαίσια, και το τσάι από την Ολλανδία πέρασε στη Γαλλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Το πράσινο τσάι είναι το πιο διαδεδομένο στην ανατολική Ασία. Το μαύρο τσάι είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος τσαγιού που καταναλώνεται στις δυτικές χώρες.


Το τσάι περιέχει την τεΐνη, αλκαλοειδές παρόμοιο με την καφεϊνη, και έχει έτσι παρόμοια επίδραση στον οργανισμό όπως και ο καφές, δηλαδή διεγείρει το νευρικό σύστημα και αυξάνει την αντοχή στην κούραση, σε μικρότερο όμως βαθμό.


Στην Ελλάδα είναι ενδημικό το τσάι του βουνού (Sideritis clandestina subspClandestina). Στην Κρήτη, το βότανο Δίκταμο (Origanum dictamnus) χρησιμοποιείται αντί για τσάι.
Πηγή : Βικιπαίδεια

Όσοι πιστοί και λάτρεις του τσαγιού προσέλθετε, 
σπεύσατε όμως γρήγορα πριν κρυώσει!!!



36 σχόλια:

  1. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΩ ΕΝΑ ΤΣΑΓΑΚΙ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΔΙΣΚΟ!!!!
    ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΠΕΤΤΥ!!!
    ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίος έγινε ο δίσκος! Δεν ξέρω πως ήταν πριν, αλλά τώρα σου φτιάχνει τη διάθεση και κάνει το τέλειο ανοιξιάτικο σύνολο με το τραπεζομάντηλο και το σερβίτσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ...ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ ...ΜΕΣΑ ΑΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΦΟΡΙΑ!ΚΑΛΑ ΤΙ ΚΡΑΚΕΛΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΟΟΟΟ...ΥΠΕΡΟΧΟ!
    ΜΠΕΤΥ ΜΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΣΑΓΙΟΥ.....
    ΦΙΛΙ Χ 2.....!!!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα, εξαιρετικής ομορφιάς! Από το δίσκο εως το τραπεζομάντηλο και το σερβίτσιο!!! Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημερα Μπετουλινι μου!
    Σ ευχαριστουμε για την προσκληση...αν και ειμαι του καφε ....ενα καλο μαυρο τσαι θα το επινα αν ειχα την παρεα σου.Παντα περναω καλα μαζι σου...δεν σε βαριεμαι ποτεεε.
    Διακρινεσαι αλλωστε για την ζεστη σου φιλοξενια!!!
    Ειναι υπεροχο οταν ανακυκλωνουμε παλια αχρηστα αντικειμενα (ειναι η λοξα μου και το ξερεις).
    Γνωριζω οτι δεν εχεις ασχοληθει πολυ με την τεχνικη της χαρτοπετσετας και του κρακελε και μπορει να μην ειναι τελειο αλλα ειναι αρκετα καλη προσπαθεια.Ξερω οτι δεν σου αρεσει να σου χαιδευουν τα αυτια και αυτο ειναι που εκτιμησα απο την αρχη σε σενα....
    Δεν ξερω αν στο εχω πει....αλλα ειμαι πολυ τυχερη που σε γνωρισα...εισαι σπουδαιος ανθρωπος.
    (μην νομιζεις οτι τα συναισθηματα μου θα με εμποδισουν αυριο να σε κανω να τα φτυσεις στο μαθημα χαχαχαχαααααα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπέττυ μου τι να σου πρωτοπώ!Λοιπόν, το τσάι είναι η μεγάλη μου αδυναμία!Τον δίσκο τον έκανες καταπληκτικό. πρέπει να μου πεις ποιο ακριβώς κρακελέ είναι αυτό!!Και το θέμα του μου άρεσε πολύ. Επίσης έχεις κάνει ένα υπέροχο στήσιμο, για τη φωτογράφηση, και η τσαγιέρα και το φλυτζάνι είναι τόσο υπέροχα που πραγματικά αν ήμουν κοντά, θα ερχόμουν οπωσδήποτε για ένα φλυτζάνι!
    Όταν μπορέσεις πες μου σε παρακαλώ για το κρακελε. Ακριβώς ποιο είναι, και θα σε ευγνωμονώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανοιξιάτικος και πανέμορφος!!Δεν έχω ασχοληθεί με το decoupage και οι γνώσεις μου είναι λιγοστές αλλα αυτό το κρακελέ όπου κι αν το δω μου αρέσει πάρα πολύ.Δίνει μια νότα ρομάντζου που με ταξιδεύει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσο πλησιάζει η ώρα του τσαγιού τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου!!! Να ξέρατε πόσο χαίρομαι γι΄αυτό!!!

    @Lourdi μου, σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, ο δίσκος φαίνεται όμορφος γιατί όλη η σύνθεση για φωτογράφιση είναι όμορφη, πίστεψέ με έχει πάρα πολλές ατέλειες.....όμως μου αρέσει!!!

    @Νίκη, σ΄ευχαριστώ για την ανταπόκριση και για τα καλά σου λόγια.....αν δεν κάνω λάθος προτίμησες το πράσινο τσάι εεεε;

    @Μαρία μου, σ΄ευχαριστώ, το κρακελέ κάνει μπαμ....τέτοιο ρήγμα παιδί μου μόνο ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να προκαλέσει.....κι αυτό μόνο εγώ το κατάφερα, τυχαίο;

    @Μαίρη μου, σ΄ευχαριστώ, όντως σαν σύνολο έχει κάποια ομορφιά....καλή εβδομάδα και σε σένα!!

    @Μισιρλούκα μου, έλα εσύ κι εγώ θα σε τρατάρω καφέ αντί για τσάι....μη μου σκοτίζεσαι!!! Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, μα ακόμη πιο πολύ σ΄ευχαριστώ που έχεις μπει στη ζωή μου (φιλικά, καλλιτεχνικά και γυμναστικοεκπαιδευτικά)!!! Κι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που σε γνώρισα, είσαι ένα κορίτσι που το χαρακτηρίζει η ευαισθησία, το χιούμορ, η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα, η καλαισθησία η ειλικρίνεια και προ πάντων η αυθεντικότητα. Για όλα αυτά σε εκτιμώ και σ΄αγαπώ!!! Όπως κατάλαβες σε καλοπιάνω.....γιατί αύριο Δευτέρα στο μάθημα θα με λιώσεις πάλι στους κοιλιακούς και τους ραχιαίους!!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ θα το έπινα ευχαρίστως ένα τσαγάκι!
    Γιατί λες ότι δεν είναι τέλειος;;;
    Δεν βλέπω κάποια ατέλεια, τον βρίσκω πολύ πετυχημένο!
    Μου αρέσουν και τα σχέδια που επέλεξες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ θαυμάζω μόνο δεν ξέρω από τεχνικές!!!
    Ένα τσαγάκι θα το έπινα με καλή παρέα!!!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Μagdalene, το κρακελέ το αγόρασα από το γνωστό μαγαζί Αrt $ Hobby, είναι της Hobby Line το Craquelle Medium. Εμένα μου φαίνεται λίγο μεγάλο το κρακελάρισμα και γι΄αυτό σε άλλα χρησιμοποίησα κάποιο κρακελάρει λιγότερο. Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!

    @Κατερίνα, σ΄ευχαριστώ!!! Δε μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι με το decoupage απλά ασχολούμαι λίγο και πολύ επιφανειακά....άλλες είναι οι δικές μου αγάπες κι εκεί νομίζω ότι είμαι πολύ καλύτερη!!!

    @Έφη, σ΄ευχαριστώ πολύ, λέω ότι δεν είναι τέλειος απλά γιατί δεν είναι!!! Ξέρω πότε ένα αποτέλεσμα είναι τέλειο και αυτό δεν είναι επειδή το αντιμετωπίζω εντελώς ερασιτεχνικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Ξανθή μου, όχι μόνο διαδικτυακά..... να το οργανώσουμε στην πραγματικότητα....όποτε θες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΜΟΡΦΟ...ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΚΡΑΚΕΛΕ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για πρωτάρα στο ντεκουπάζ Μπέτυ μου τα πήγες περίφημα.Μου αρέσει πολύ το κρακελέ και τα σχέδια που επέλεξες είναι απλά και πολύ όμορφα.Θα μπορούσες κάτω από τα σχέδια να έβαφες το κρακελέ ώστε να φαίνονται καλύτερα.΄Οσο για το τσάι είμαι φανατικός οπαδός του πράσινου τσαγιού, οπότε δεν θα πω όχι σε ένα φλυτζάνι και μάλιστα με μία τόσο καλή παρέα.Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επιτέλους ο δίσκος των σεισμικών ρηγμάτων!!!να ξέρεις οτι είσια υπάιτια του σεισμού στην Ιαπωνία
    ναι,ναι, προηγήθηκες...
    Οπως και νάχει, εγω μπορεί να μην σου χαιδέψω τ αυτιά,δεν τόχεις κι ανάγκη γιατί έχεις αυτογνωσία,αλλά θα σου πω ο,τι εσυ ξέρεις ήδη...
    Αφ ενός υπάρχουν και δημιουργοί που κάνουν επίτηδες τόσο μεγάλα σκασίματα,και εξ αλλου δεν του κακοπάνε.
    Μπορεί να μην είμαι φανατική του τσαγιού αλλά σ αυτό το πορφυρό σερβίτσιο δεν θα αντιστεκό μουνα.Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @fofoula, σ΄ευχαριστώ καλή μου!!

    @erifili, σ΄ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για την υπόδειξη, παρ΄όλο που όπως προείπα το decoupage δεν με συναρπάζει ιδιαίτερα, συνεπώς δε βλέπω και να κάνω προσπάθειες βελτίωσης....
    Όσο για το τσάι....το πράσινο ήδη το σέρβιρα αχνιστό δεν το πρόλαβες;

    @Χαρούλα μου καλή, σ΄ευχαριστώ, και αυτογνωσία έχω και μου αρέσει να αυτοσαρκάζομαι και το ξέρεις....άλλωστε το ΄πιασα το υπονοούμενο....το σερβίτσιο νομίζω άρεσε πιο πολύ!!!! Χαχαχαχα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πως να αντισταθεί κανείς σ ένα τσάι σερβιρισμένο σ αυτόν τον υπέροχο χαρούμενο δίσκο και στο κατακόκκινο φλυτζάνι !!!
    Συγχαρητήρια, υπέροχος ο δίσκος και η ιστορία του τσαγιού, πολύ ενδιαφέρουσα !!
    Σ ευχαριστώ για όλα :)
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έγινε πανέμορφος!!! Και μου αρέσουν πολύ και τα σκασίματα και το ελληνικότατο θέμα του!
    Καλή εβδομάδα Μπέττυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα πινα ευχαρίστως ένα φλυτζάνι τσάι, ευχαριστώ! Υπέροχο δισκάκι και το κρακελέ τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΦΗΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.
    ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ Ο ΔΙΣΚΟΣ.ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΤΣΑΓΑΚΙ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΠΡΩΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΦΥΓΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πάρα πολύ όμορφος,το κόκκινο χαρίζει πάρα πολύ και το κρακελέ.Το τσαγάκι σε τόσο όμορφο δίσκο είναι ακόμα καλύτερο.kisses.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Με αυτό το υπέροχο κατακόκκινο σερβίτσιο δεν μπορεί να σου αντισταθεί κανείς!!Και ο δίσκος ταιριάζει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είδες που είχα δίκιο..άρεσε το κρακελε πολύ!!!είναι πολύ πολύ καλό το αποτέλεσμα άλλωστε που δεν σηκώνει αμφισβήτηση!!!τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Magda, σ΄ευχαριστώ για τα τόσο γλυκά σου λόγια.

    @Νάντια μου, σ΄ευχαριστώ, κι εμένα μου αρέσουν αυτά τα μοτίβα που θυμίζουν δικές μας συνήθειες!!

    @Αναστασία, καλώς σε βρίσκω στο σπιτικό μου και σ΄ευχαριστώ!! Να τα λέμε συχνά!!

    @SKOYTZAKO, σ΄ευχαριστώ, να έχεις κι εσύ μια καλή και ήρεμη εβδομάδα!!

    @Αναστασία Νεραϊδόσκονη, καλώς σε βρίσκω πρώτη φορά στο σπιτάκι μου. Σ΄ευχαριστώ πολύ πολύ!!

    @Μαριάννα μου, πέρνα όποτε θες για τσαγάκι στο κόκκινο σερβίτσιο που σου άρεσε τόσο!!

    @Μαράκι μου, είσαι πολύ επιεικής...εσύ μια ειδική στο decoupage δεν μπορεί να μη βλέπεις τις ατέλειες....απλώς ξέρω μ΄αγαπάς και το βλέπεις τέλειο!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Mπέττυ,όμορφος με χαρούμενα χρώματα!Η ανακύκλωση επιτυχημένη!
    Το πράσινο τσαγάκι μ΄αρέσει κι ας μην είμαι άρρωστη-κάποια στιγμή θα σας γράψω για τις καλλυντικές του ιδιότητες.
    Φιλιά-καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Ελένη μου, σ΄ευχαριστώ πολύ, κι εγώ λατρεύω το πράσινο τσάι, το πίνω καθημερινά και ξέρω ότι μου κάνει πάρα πολύ καλό!!! Ομολογώ ότι θα με ενδιέφερε να μάθω και τις καλλυντικές του ιδιότητες.....θα περιμένω!!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αν και πέρασε η ώρα του τσγιού, εγώ θα σερβιριστώ .Λιτός παρά το κρακελέ του αλλά ωραίος ο δίσκος.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κατέφθασα και γω!!!Αργά βέβαια ,όπως πάντα,αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνω σε πιο ανθρώπινες ώρες!!!Την τσαγιέρα σου την βρήκα,τον όμορφα μεταλαγμένο δίσκο επίσης!!Εκανα και μία παρασπονδία!Εφτιαξα ένα διπλό ελληνικό καφέ και τον απόλαυσα!!!Το μόνο που έλειπε ήταν η συντροφιά σου!!Δεν πειράζει όμως γιατί ήταν τόσο ζεστά στο σπιτάκι σου , που την αισθανόμουν έντονα την παρουσία σου!!!Καλή εβδομάδα Μπέττυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. εμενα μου αρεσει το τσαι και οχι μονο οταν ειμαι αρρωστη αλλα και με γευσεις.
    οπως και τα σερβιτσια του αλλα οχι ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Λάθος έπιασες το υπονοούμενο...Μ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΚΕΛΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Greetings from Finland. This blog is fun to explore, through other countries, people, culture and nature. Come take a look Teuvo pictures blog. Also tell all your friends why he must visit Teuvo pictures blog. Therefore, to obtain your country's flag rise higher Teuvo images to your blog flag collection. Have a wonderful weeke Teuvo Vehkalahti Finland

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μ' αρέσει πάρα πολύ το τσάϊ και ο δίσκος επίσης....υπέροχο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εγώ θα παινέψω μόνο το δίσκο σου Μπέττυ μου! Μου αρέσει πολύ! :)
    (Η Μαριάννα είμαι,εεεε!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Με την ανανεωση που εκανες στο δισκο του εδωσες νεα ζωη.Γεια στα χερια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Άργησα λίγο, αλλά πέρασα για μια κούπα τσάι... Έμεινε καθόλου η το ρουφήξατε όλο; :-)

    Υ.Γ. Τις καλημέρες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Wow, this post is pleasant, my sister is analyzing these kinds of things,
    thus I am going to inform her.
    My webpage ; rent apartments in santa monica

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έλα πες το....... μη ντρέπεσαι!!!!

Αυτά που μ΄αρέσουν