Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

" Με Άρωμα Αρχαίας Αιγύπτου"

Εμπνευσμένα από τα κοσμήματα της Αρχαίας Αιγύπτου τα σημερινά σκουλαρίκια φίλοι μου και αποτελούν ένα μέρος της  σειράς κοσμημάτων μου, που "φιλοδοξούν" να έχουν στοιχεία και χαρακτηριστικά των κοσμημάτων διαφόρων αρχαίων πολιτισμών, όπως για παράδειγμα του Αρχαίου Ελληνικού, του αρχαίου Αιγυπτιακού καθώς και των αρχαίου πολιτισμού της Κίνας.

Και μια και σήμερα αναφέρομαι στα κοσμήματα της αρχαίας Αιγύπτου, παραθέτω μαζί με τις φωτογραφίες των σκουλαρικιών που έφτιαξα και μερικές χρήσιμες πληροφορίες που βρήκα στο διαδίκτυο.


Κοσμήματα στην Αρχαία Αίγυπτο

Κοσμήματα στην αρχαία Αίγυπτο φορούσαν και οι άνδρες και οι γυναίκες. 
Οι Αιγύπτιοι, λόγω της αφθονίας χρυσού στην ευρύτερη περιοχή της βορειανατολικής Αφρικής, φαίνεται ότι κατασκεύασαν πρώτοι χρυσά κοσμήματα κατά την περίοδο 5000-3000 π.χ.   Τα Αιγυπτιακά κοσμήματα χρησιμοποιήθηκαν για τον συμβολισμό κοινωνικής και θρησκευτικής δύναμης καθώς επίσης και για τη συνοδείων των  νεκρών τους.

Ο χρυσός ήταν το μέταλλο της επιλογής για τους αρχαίους Αιγυπτίους, και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς σε όλη την ιστορία των Φαραώ.  Ο χαλκός χρησιμοποιήθηκε επίσης εκτενώς και πολλές φορές τον κάλυπταν με φύλλα χρυσού.

Σκουλαρίκια με σύρμα επιχρυσωμένου μπρούντζου και πέτρα ταγιαριστού cat's eye στο χρώμα του σμαραγδιού

Οι Αιγύπτιοι προτιμούσαν τον στολισμό των κοσμημάτων τους με χρωματισμένο γυαλί παρά την αφθονία πολύτιμων πετρών στην περιοχή τους γιατί τα φυσικά πετρώματα ήταν πολύ πιο δύσκολο να κατεργαστούν με τα τότε εργαλεία. Έτσι χρησιμοποιούσαν την εν ψυχρώ υάλωση σε κόσμημα, η οποία μπορεί να ήταν μια εφεύρεση του Μέσου Βασιλείου, γύρω στο 2000 π.χ.  



Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φορούσαν τα στολίδια τους σε αρκετά μέρη του σώματος. Ένα κολιέ θα προστάτευε την καρδιά ή θα ενίσχυε τη δημιουργικότητα και ένα δαχτυλίδι θα φοριόταν για προστασία.  
Υπήρχαν επίσης και άλλα είδη κοσμημάτων για τον καλλωπισμό των αρχαίων Αιγυπτίων, που όμως έχουν χάσει σήμερα τη χρηστικότητά τους όπως τα κοσμήματα για το μέτωπο, τους αστραγάλους, γύρω από τη μέση και τους 
ώμους. 


Τα αρχαία αιγυπτιακά κοσμήματα συνήθως εκπροσωπούσαν θεότητες, ο πιο δημοφιλής  εκ των οποίων ήταν ο Κέφερ ο Σκαραβαίος Θεός.  
Επίσης απεικονίσεις της Ίσιδας και της Όσιρις δεν ήταν σπάνιες.



Σημαντικό επίσης θεωρείται ότι τα αρχαία χρυσά Αυγυπτιακά κοσμήματα είχαν διάφορα χρώματα, ανάλογα με το συμβολισμό που ήθελαν να τα προσδώσουν, όπως για παράδειγμα κοσμήματα που φορούσαν οι μούμιες έπρεπε να έχουν κόκκινο χρώμα, όπως προέβλεπε η θρησκεία τους.
   
Υπήρχαν επίσης αρκετά ηπιότεροι πολύτιμοι λίθοι που ήταν συνηθισμένη η χρήση τους στους αρχαίους Αιγυπτίους. Ο σάρδιος , ο ίασπις , ο λάπις το λάζουλι , ο μαλαχίτης ,ο κρύσταλλος χαλαζίας και το τιρκουάζ  χρησιμοποιούνταν ευρέως σε όλη την αρχαία Αίγυπτο. 

Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς η δύναμη της βασιλείας εκπροσωπήθηκε από το χρώμα μπλε, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην αρχαία Αίγυπτο, καθιστώντας το πέτρωμα λάπις ένα από τα βραβευμένα πλέον όλων των ημιπολύτιμων λίθων


Αυτά τα λίγα για σήμερα φίλοι μου!!
Μέχρι την επόμενη φορά,
σας ευχαριστώ, σας φιλώ και σας αγαπώ!!!



Πηγή : Ερευνητική Εργασία 2ου Γ.Λ. Λαμίας





5 σχόλια:

  1. Πολύ εντυπωσιακά τα 'αιγυπτιακά' σκουλαρίκια σου, Μπέττυ μου!!!
    Και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις!
    Φιλιά και καλά Κούλουμα!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου, σ΄ευχαριστώ, καλά Κούλουμα και σε σας, καλά να περάσετε!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφα Μπέττυ μου, αλλιώτικα ...... αποπνέουν
    μια αρχονττιά !!!!!!!!
    Να περάσετε καλά, σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έλα πες το....... μη ντρέπεσαι!!!!

Αυτά που μ΄αρέσουν