Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

"Λευκωσία, η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης"

Τις μέρες  που βρίσκομαι στη Λευκωσία μου αρέσει να αφιερώνω λίγο χρόνο για κάποιες επισκέψεις, που εγώ προσωπικά τις θεωρώ κάτι σαν προσκύνημα.  Έτσι κι αλλιώς η πρωτεύουσα της Κύπρου είναι ένα ζωντανό μουσείο, που συγκινεί πιστεύω κάθε επισκέπτη της.
 
Μία από αυτές τις επισκέψεις μου ήταν προχθές το βράδυ στην παλιά Λευκωσία. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την παλιά πόλη νιώθω παράξενα!!  Εντός των τειχών της υπάρχει  μια  ρομαντική ησυχία παντού, που αυτόματα σου δημιουργεί εικόνες.  Νομίζω ότι δεν οφείλεται στην έλλειψη κόσμου, ο οποίος την κατακλύζει καθημερινά,  αλλά μάλλον στο σεβασμό που εμπνέει η ιστορικότητα του τόπου.  Και δε μπορείς να νιώσεις διαφορετικά όταν βρίσκεσαι εκεί, λίγο η ενέργεια που εισπράττεις, λίγο οι διηγήσεις από τους ανθρώπους που ζουν εκεί, σου δημιουργείται αυτή η διάθεση.

Στα τείχη της παλιάς πόλης υπάρχουν τρεις πύλες που λειτουργούσαν ως παραδοσιακές είσοδοι των τειχών.  Η Πύλη της Αμμοχώστου στα ανατολικά,  η Πύλη της Πάφου στα δυτικά και η Πύλη της Κυρήνειας στα βόρεια.  Και οι τρεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον όχι μόνο για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους ύφος αλλά και για την ιστορία τους. Η πλέον καλοδιατηρημένη είναι η Πύλη της Αμμοχώστου, στη λεωφόρο Αθηνάς,  που χρησιμοποιείται σήμερα ως συναυλιακός και εκθεσιακός χώρος.


Εικ. 1η : Η Πύλη της Αμμοχώστου

Ένα άλλο σημείο επίσκεψής μου στη πόλη  είναι αυτό που μου θυμίζει κάθε φορά την αδικία που εξακολουθεί να γίνεται σε βάρος της εδώ και πολλά χρόνια.
Η Λευκωσία μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μοιράστηκε στα δύο  και σήμερα εξακολουθεί  να είναι μοιρασμένη.  Το μεγαλύτερο μέρος της εντός των τειχών περιοχής  ανήκει στο κατεχόμενο από τους Τούρκους τμήμα του νησιού.    Μετά την είσοδο του Κυπριακού κράτους στην ΕΕ η Λευκωσία είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και είναι μια πόλη που περιμένει να ξαναβρεί το πρόσωπό της.....  Μένει να ελπίζουμε.......






10 σχόλια:

  1. Μπεττούλα να περνάς καλά! Πραγματική ντροπή αυτό που γίνεται στη Λευκωσία!
    Καλή συνέχεια στις διακοπές σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ.
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ.ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.ΠΟΝΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΘΕ ΚΥΠΡΙΟΥ.
    ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ,ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ.

    ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΧΝΑ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ.
    ΕΥΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Εύη, σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και για το σχόλιό σου. Θα χαίρομαι να σε βλέπω συχνά στις σελίδες μου!!

    @Νάντια μου καλή, θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω αυτή την ανάρτηση μια και έχω αυτό το μικρό βήμα προς τον κόσμο. Σ΄ευχαριστώ πολύ πολύ!! Σε φιλώ!!

    @Αχτιδούλα μου καλή, ευχαριστώ για το σχόλιο αλλά δε ξέρω τί έγινε.....μάλλον ο δαίμων του διαδικτύου έκανε τη ζημιά και το έχασα!! Θα χαιρόμουν αν μου το ξανάστελνες!!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AX, τι μου θύμισες... Μέρες του 1986!
    Οταν επισκέφθηκα την Λευκωσία και έκλαιγα σαν μικρό παιδί στην ξενάγηση
    Και πως να μην κλαις, οταν η άλλη μεριά είναι κομμάτι του κορμιού σου που δεν ορίζεις.
    Πράγματι προσκυνηματική εκδρομή θεωρείται.
    Σε φιλώ και να περνάς καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρά μου, η αλήθεια είναι ότι προβληματίσθηκα πολύ μέχρι να κάνω αυτή την ανάρτηση. Ένα μπλοκ με κοσμήματα δε ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα τέτοιο θέμα. Σήμερα όμως το αποφάσισα και το έκανα!! Θεώρησα πως εφ΄όσον έχω αυτό το μικρό βήμα έπρεπε να το εκμεταλευτώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι,δύσκολο θέμα διάλεξες,μας πονάει όλους...
    Σου εύχομαι να περνάς καλά και να ρουφίξεις κάθε της ομορφιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ Μπετυ για την ξενάγηση. Είναι πολύ λυπητερό και ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Κύπριους, που κάποτε ζούσαν εκεί. Να περνάς ωραία καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπέττυ μου θεωρώ οτι έχουμε ενα βήμα για να εκφραζόμαστε, είτε καλλιτεχνικά, είτε συναισθηματικά, είτε με όποιο τρόπο εμείς κρίνουμε οτι μας αντιπροσωπεύει, γι αυτό δεν βρισκω το λόγο να βάζουμε μόνες μας εμπόδια στην όποια έκφραση.
    Αν θέλουμε κάτι το εκφράζουμε κι όποιος συμφωνεί το εισπράττει, όποιον οχι απλά αδιαφορεί.
    Δεν σκοπεύω να κάνω λογοκρισία του εαυτού μου
    για να εκφράσω τα γούστα τρίτων, διότι τότε δεν είμαι ΕΓΩ αλλά αυτή που οι άλλοι θέλουν.
    Γι αυτό κι εγω ανάρτησα αυτό το βίντεο που με συγκίνησε, με προβλημάτισε, με εξόργισε, μ έκανε να νιώσω ντροπή.
    Δεν μπορεί νάναι μόνο ντεκουπάζ, ούτε κόσμημα, ούτε μαγειρική! Ελπίζω να συμφωνείς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα και απο μένα, μακάρι η Λευκωσία να ξαναβρεί το πρόσωπο της, κάτι που θεωρώ πολύ δύσκολο. Καλώς έκανες αυτή την ανάρτηση, για να μην ξεχνάμε.
    Σου εύχομαι να περνάς καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ρένα μου, σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη, όντως δύσκολο θέμα και για μένα ακόμη πιο πολύ!!

    @Evie, σ΄ευχαριστώ κορίτσι μου, η δική σας ανταπόκριση δικαιώνει την απόφασή μου αυτή!!

    @Χαρά μου, σ΄ευχαριστώ, σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο που σκέφτομαι κι εγώ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμφωνούν οι απόψεις μας. Όπως είπα και στην Εvie, η δική σας ανταπόκριση με δικαιώνει απόλυτα!! Φιλάκια!!

    @kokorakia, δυστυχώς η λήθη καμιά φορά είναι αναπόφευκτη, και μάλιστα όταν γίνεται σκόπιμα και μεθοδευμένα . Εγώ δυστυχώς το βιώνω κάθε φορά που έρχομαι εδώ!!

    Σας ευχαριστώ όλες πάρα πολύ για την υποστήριξη, δεν απαντώ γρήγορα γιατί δεν έχω όποια στιγμή θέλω πρόσβαση στο Internet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Έλα πες το....... μη ντρέπεσαι!!!!

Αυτά που μ΄αρέσουν